Talajszkennelés


A sikeres növénytermesztés alapja az adott talaj tulajdonságainak minél pontosabb feltérképezése/ismerete.
Hazánk talajviszonyai változatosak, akár egy táblán belül is találkozhatunk eltérő tulajdonságú talajfoltokkal.
Ezen foltok táblán belüli meghatározásának kiváló módja a talajszkennelés.

A módszer alapja az, hogy az eltérő szerkezetű és (szemcse)összetételű talajok (homok, vályog, agyag, valamint ezek átmenetei) másként vezetik az elektromosságot, melyet egyébiránt a talaj elektromos vezetőképessége (EC) jellemez. Az EC és a talajok fizikai félesége közötti összefüggés alapján többek között a következő hasznos tulajdonságokról szerezhetünk ismereteket:

A precíziós növénytermesztés alapja a táblákon belül különböző művelési zónák meghatározása és művelési egységként való kezelése. A traktorra, vagy terepjáróra szerelhető talajszkennerrel történő táblákon végzett folyamatos EC-mérések eredményeként kapott térkép a különböző talajadottságok alapján lehetővé teszi művelési zónák lehatárolását.

Szolgáltatásunk során a feltárt termőhelyi különbségeket helyszíni- és laboratóriumi vizsgálatokkal kiegészítjük, számszerűsítjük. A szkennelés után kapott talajtérkép alapján végzett, zóna alapú talajmintavételt és laborvizsgálatot követően reálisabb képet kapunk a különböző talajfoltok tápelem-ellátottságáról, ami alapjául szolgálhat a tápanyag-szaktanácsadási terv elkészítésének, valamint egyéb tápanyag-gazdálkodási, valamint agrotechnikai döntésnek.