Szezontól szezonig a HL-LAB Kft. támogatásával

Mit értünk ez alatt? A cégünk többéves fejlesztésének célja az volt, hogy kiszolgáljuk a mezőgazdasági szereplőket a teljes termelési szezonban.

A gazdálkodás minden egyes lépcsőfokán kötelező vagy választható laborvizsgálatok elvégzésével támogatjuk a termelőket.

TALAJVIZSGÁLATOK

Bővített vagy szűkített talajvizsgálat

A talajvizsgálatból rengeteg információt tudhatunk meg. Ilyen többek között a talaj szerkezete, a talaj típusa, a szervesanyag-tartatalma és a legfontosabb felvehető makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mennyisége a talajban. Ezen ismeretek birtokában meghatározhatjuk a műtrágyázás mértékét, a művelésünk módját, esetleg a szervestrágyázás lehetőségét.

Megvizsgáljuk a talajban felvehető formában jelenlévő mikroelemek mennyiségét is. Ennek ismerete azért fontos, mert a különböző növénykultúrák eltérő módon reagálnak a mikroelemek hiányára. Van, amikor nem látunk hiánytünetet, de mégis szenvednek a növényeink a tápelemhiánytól. Sőt bizonyos elemek hiánya vagy többlete gátolja egy másik felvételét, amely szintén hiánybetegséghez vezet. Érdemes megelőzni az ilyen jellegű okokból kialakult termésmennyiség csökkenést.

Talajbiológiai aktivitás vizsgálat

A talaj minőségét nemcsak a fizikai és a kémiai tulajdonságai határozzák meg, hanem a biológiai állapota is. Gazdag biológiai talajélet mellett lehet igazán egészséges élelmiszer-alapanyagot előállítani. A talaj fizikai, kémiai, és biológiai egyensúlyát fenntartani igen nehéz feladat, de elengedhetetlen vele foglalkoznunk.

A talajbiológiai aktivitás vizsgálat célja, hogy feltérképezzük a talajban élő hasznos mikroorganizmusok mennyiségét és azok életképességét. Ezek az apró élőlények teremtik meg a talaj termékenységének alapjait, végzik a lebontást és végső soron a termésminőséget és mennyiséget befolyásolják pozitívan.

Talajtoxicitás vizsgálat

Ha fellép a gyanúja bármilyen környezeti szennyeződésnek a talajunk esetében, forduljon hozzánk. Ki tudjuk mutatni a szennyezett talajból a toxikus elemeket (arzén, kadmium, króm, higany, nikkel, ólom, szelén), továbbá az összes szénhidrogén mennyiségét.

A növényvédőszer-maradék vizsgálat az utóveteményhatás felderítése során kerülhet napirendre.

VÍZVIZSGÁLAT

Öntözés nélkül bizonyos növénykultúrákat már nem lehet biztonsággal termelni. Ahhoz, hogy az öntözésbe belekezdjünk, talajvédelmi tervet szükséges készíttetni, amelyhez az öntözővíz vizsgálata elengedhetetlen. Az öntözővízből általános vízkémiai mérést végzünk.

NÖVÉNYVIZSGÁLAT

A termelés során előfordulnak tápelemhiányos tünetek a növényeinken, melyet gyorsan orvosolni tudunk lombtrágyázással. Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy milyen termékeket alkalmazzunk, végezhetünk növényanalízist. A vizsgálat során megmérjük a növényminta teljes tápelemtartalmát. Ebből megtudhatjuk, hogy mely elemekből áll a növény rendelkezésére kevesebb.

A növényanalízist talajvizsgálattal kiegészítve pontosabb képet kaphatunk a talajban fellelhető és a felvehető tápanyagok mennyiségéről.

MEZŐGAZDASÁGI INPUTANYAGOK VIZSGÁLATA

A mezőgazdasági termelés hatékonyságának növeléséhez termésnövelő anyagokat használunk, amelyek ára az elmúlt időszakban eszméletlen sebességgel emelkedett. Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy amit megvásároltunk, megfelel-e az elvárásainknak, minőségi vizsgálatot végeztethetünk.

Cégünk többek között műtrágyát (szilárd, folyékony), szerves trágyát, cefremoslékot, hígtrágyát is vizsgál. A két utóbbi kijuttatásához talajvédelmi tervet szükséges készíttetni.

TERMÉNYVIZSGÁLAT

A termény vizsgálatát megkövetelik a felvásárlók, de az elvégzésével biztosíthatjuk magunkat a betakarított termés minőségéről is.

A termés növényvédőszer-maradék vizsgálatát a feldolgozóipar követelheti meg a zöldség és gyümölcstermelőktől.

A TERMÉNY TOXINVIZSGÁLATA

Az egészséges élelmiszer-alapanyag előállításának feltétele a betegségektől mentes növény. Számos penészgomba a kultúrnövényeinket megfertőzve számunkra és a haszonállatainkra is káros, mérgező mikotoxinokat (pl. aflatoxin, DON-toxin, ZEA-toxin, stb.) termel. Ezek a toxinok a termésben koncentrálódnak, melyet érdemes szűrni, azokban az évjáratokban, amikor a fertőzés veszélye igen magas. Szakértő kollégáink a mikotoxinok vizsgálatát akkreditált módszerekkel végzik.

Készséggel állunk rendelkezésére! Forduljon hozzánk bizalommal!

Amennyiben helyszíni mintavételre, rövid határidejű és precíz laborszolgáltatásra, valamint szaktanácsadásra van szüksége forduljon hozzánk bizalommal, szívesen fogadjuk megkeresését. Ügyfélszolgálatunkat elérheti a kapcsolati űrlapon vagy telefonon keresztül.